Bevat jouw dak asbest?
Asbest is een schadelijke stof die in heel wat bouwmaterialen verwerkt zit. Het was legaal om asbest te verwerken in leien tot het jaar 1990 en in golfplaten tot 1992. Ze werden echter op sommige plaatsen nog verkocht tot het jaar 1998. Dateert je dak van voor 1990, dan kan je er vanuit gaan dat de kunstleien en golfplaten asbest zullen bevatten. Asbest kan bovendien ook voorkomen in oude onderdakplaten. Met het blote oog kan je asbest niet onderscheiden van de nieuwere materialen, maar er zijn uiteraard een aantal tips. Voor leien en golfplaten kan je onderstaande beslissingsbomen gebruiken.
Wanneer je helemaal zeker wil zijn of er asbest in jouw woning zit, kan je een asbestinventaris laten opmaken door een erkend labo.
Moet je asbest onmiddellijk verwijderen?
Bouwmaterialen met hechtgebonden asbest zoals leien en golfplaten, dienen enkel verwijderd te worden indien ze beginnen te verweren. Dan kunnen de asbestvezels vrijkomen en vormen ze een gevaar. Is je dakbedekking in goede staat? Dan kan deze nog even blijven liggen. Weet wel dat de overheid streeft naar een asbestvrij Vlaanderen tegen 2034. De asbestinventaris zal opgenomen worden in de woningpas en kan een invloed hebben op de waarde van jouw woning.
Hoe kunnen we deze werken veilig uitvoeren?
Merk je op of heb je een vermoeden dat je asbest in jouw dak hebt, dan is het heel belangrijk om dit te melden indien je werken aan je dak laat uitvoeren. Dit geldt ook voor het plaatsen of te vervangen van een VELUX dakvenster. Onze getrainde vakmannen kunnen op een veilige manier een deel van de dakbedekking verwijderen. Omdat het materiaal echter niet gebroken mag worden, kan de aanwerking aan een dakvenster met leien enkel gebeuren met nieuwe asbestvrije leien. Het is mogelijk dat er een kleurverschil te zien is op het dak.
Na de werken, worden de asbestmaterialen verzameld in een hiervoor bestemde asbestzak of, in geval van grotere werken, een asbestcontainer. De ruimte wordt volledig gestofzuigd met onze hiervoor bestemde stofzuiger met absoluutfilter.
Wat is de meerprijs van deze veiligheidsvoorzieningen?
De prijs van deze handelingen is afhankelijk van de grootte van het project en de staat van het asbest. Vraag onze adviseur om voor jou de meerprijs uit te rekenen voor asbestwerken in jouw woning. Zo ben je zeker dat je woning veilig blijft voor jou en je gezin.
Wat gebeurt er met het asbestafval?
Sommige steden en gemeenten organiseren een voordelige ophaling aan huis van grotere hoeveelheden asbestcement, gesubsidieerd door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij(OVAM).
Zowel hechtgebonden asbesttoepassingen die u zelf verwijderde, als toepassingen die werden weggenomen door een aannemer worden opgehaald. Ons bedrijf zorgt voor asbestzakken om dit veilig op te bergen.
Je informeert best bij jouw afvalintercommunale of milieudienst of de ophaling ook in jouw gemeente aangeboden wordt.
Ook in het gemeentelijk recyclagepark kan je terecht met asbest. Kijk even na welke hoeveelheid je jaarlijks mag aanbrengen.
Zijn geen van bovenstaande mogelijkheden voor jou van toepassing? Dan kan ons bedrijf het asbesthoudend afval voor jou verwerken, mits een meerprijs. Vraag erachter bij jouw adviseur.